Преди шест месеца Москва се отказа временно от идеята да възстанови паметника на

...
Преди шест месеца Москва се отказа временно от идеята да възстанови паметника на
Коментари Харесай

В Русия откриха 2 паметника на Железния Феликс в 1 ден

Преди шест месеца Москва се отхвърли временно от концепцията да възвърне паметника на Феликс Дзержински пред постройката на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) - днес ФСБ. Но опитите за завръщането в общественото пространство на един от главните организатори на Червения терор продължават — към този момент в по-малки обитаеми места.

По самодейност на ФСБ,  миналата седмица в Симферопол и Краснодар бяха открити два паметника на Феликс Дзержински, основател на Всеруската изключителна комисия за битка с контрареволюцията и саботажа (ВЧК), съобщи РИА Новости.  

„ Железният Феликс не само се е борил срещу контрареволюцията, само че и е спасил страната от разрухата и бедността “, каза представител на ФСБ в словото си при откриването и описа за присъединяване на Дзержински в организирането на домове за сираци, трудови комуни, „ възстановяване на 2 хиляди моста, ремонт на 3 хиляди парни локомотива и над от 10 хиляди км жп линии “.

На откриването на паметника в Симферолол (Крим) са участвали ветерани от органите на държавната  сигурност, курсанти и студенти. Местното издания „ Крим 24 “ публикува фотоси от церемонията. Те показват младежи с автомати дават часовой от двете страни на Железния Феликс, който в тази ситуация е от бронз. 

В Краснодар бюстът на чекиста е инсталиран на в двора на учебно заведение, което от 2017 година носи името на Дзержински.  Сред почетните посетители е бил и правнукът на Железния Феликс — Владимир Дзержински, който е поискал на учениците да се учат от делата на неговия прародител.

За Дзержински е известно, че като ръководител на Извънредния комитет за борба с контрареволюцията е провеждал брутална репресивна политика против и е управлявал битката против въстанието в Украйна. Възстановения му паметник в Симферопол, е бил демонтиран през 2015 година, според признатия в Украйна Закон за декомунизация.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР